Short Shorts: Kısa Ne Kadar Kısa?

Şortlar artık daha da kısa

YAZAR: Zeynep Kerpişçi
GettyImages-2157954567.jpeg
Vittorio Zunino Celotto | Getty Images

Plajlarda, spor salonlarında, barlarda, sokaklarda, kulüplerde ve daha bir çok yerde gördüğümüz kısa şortlar 2024 yazının galip gelen moda trendi oldu. Geçtiğimiz 4 yıl boyunca sergilenen uylukların haddi hesabı olmasa da bu trend için sevgi ve nefret arasındaki ince, hatta kısa çizgi diyebiliriz. Modanın, kısaysa kısa ve uzunsa uzun trend yasasına aykırı olan kısa şortlar, olağandanuzun bir süredir hayatımızda. 2024 yazı Paul Mescal’lerin yazı oldu.

View post on Instagram
 

Beyaz bir İrlanda futbol şortu ile başlayan bu trend 2024 yaz modasının temelini oluştururken dikkatleri de fazlasıyla üstüne çekti. Kısa şort trendinin bayrağını en başından beri gururla taşıyan Paul Mescal, yeri geldi X’te birkaç kullanıcı tarafından şortlarını belden kıvırdığı yönünde korkunç suçlamalara maruz kaldı. Durumun öyle olmadığı ortaya çıktığından beri kısa şort trendi yükselişe geçti.

Patient zero’nun kim olduğu bilinmese de Gilmore Girls fanları 2021 yılında Milo Ventimiglia’nın spor çıkışı paparazziler tarafından çekilen fotoğrafta giydiği kısa şortu bu trendin miladı olarak kabul ediyorlar.

Modanın arz - talep konusundaki itaatkarlığı sonucu kısa şortların podyumlara yansımasını  2025 İlkbahar/Yaz koleksiyonlarında görüyoruz. Kısa şortların hayatımıza girişi bir anda olmadı, hepimiz farkında olmadan bir hazırlık sürecinden geçtik. Bunlardan biri Challengers filmi oldu. Çekimlere başlandığı ilk günden bu yana merak konusu olan Luca Guadagnino filmi, tenis teması sebebiyle 2024 yaz modasına pek çok açıdan ilham oldu. En etkili ilhamı ise filmde Josh O’Connor'ın giydiği kısa şortlar.

Evet, kısa ama ne kadar kısa?

Kısa şortların uzunluğu ucu açık bir tartışma konusu. Hem kadınlarda hem de erkeklerde son derece popüler olan kısa şortlar için tam bir ölçü vermek mümkün değil. Erkeklerde dizin bir karış üstünde başlayan her şortu short shorts kategorisine koyabiliriz. Kısa şortlar normal şortlara göre daha çok hareket alanı sağlarken aynı zamanda şık bir görünüm elde etmenizi sağlıyor. Erkek modası daha az cinsiyetçi bir yolda ilerlemeye devam ederken, mevcut şort stilleri dışında yeni tarzlar da artıyor. Spor amaçlı giyilen kısa şortların yanı sıra, kısa şortlar da günlük hayata da kolaylıkla uyum sağlayabilir. Denim ya da koton gibi farklı kumaşlardan kısa şortlar, bol gömleklerle birlikte giyildiğinde casual bir görünüm yakalanabilir. Zarasız bir uyluk dekoltesi olarak betimleyebileceğimiz kısa şortlar monotonlaşmış tarzın dışında niş bir moda perspektifine sahip. Özellikle çizgili kısa şort tercih ettiğinizde, pijama trendiyle kısa şort trendini birleştirerek kendinize smart casual bir tarz yaratmış olursunuz.

Sonbahar mevsiminde baklava desenli kazak, blazer ceket ve beyaz denim bir kısa şort ile kombinler yaparak yeni stil denemeleri yapabilirsiniz. Her trend size bir oyun alanı sunmayabilir fakat kısa şort trendi ile sınırsız stil denemeleri yapabilirsiniz. Sadece spor modası ile sınırlı kalmayan kısa şortların kalıcı bir trend haline dönüşmesi an meselesi. Herkesin kısa şortları hazırsa, koşmaya hazır mıyız?

zeynepkerpisci
Zeynep Kerpişçi
Moda Yazarı
Yaratıcı burs yarışmasını kazanan ilk Türk olarak, 2018 yılında moda eğitimi için ilk adımı atarak Milano'ya taşındım. 2021 yılında Milano'daki Istituto Europe di Design Üniversitesi Fashion Styling bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul’da freelance moda editörü olarak çeşitli yayınlarla çalıştım. Pekçok farklı marka ve isimle projelerde yer aldım. Şu anda freelance editörlüğe devam ederken bir yandan da Londra’da Istituto Marangoni'de yüksek lisans eğitimime devam ediyorum.
Devamını okumak için tıklayın