Brat Summer İçin Hazır mıyız?

Peki kendimiz olduğumuz, limitsiz bir yaz için hazır mıyız?

YAZAR: Zeynep Kerpişçi
slack-imgs.jpg
Brat Generator

Herkes dolaplarında bir köşeye attığı neon yeşil renkli kıyafetleri çıkarmaya hazırsa, Brat Summer tüm hızıyla başlayabilir. Şarkıcı ve söz yazarı Charli XCX'e göre ihtiyacınız olan tek şey “Bir paket sigara, bir Bic çakmak ve sütyensiz giydiğiniz beyaz askılı bir üst” ama biz her ihtimale karşı kontrollerimizi yapalım.

View post on Instagram
 

Charli XCX’in son albümü olan Brat, bu yaza sadece bir albüm olarak değil, bir yaz modu olarak da damga vururken bizler de bu akıma anlam vermeye çalışıyoruz. Charli'nin bu girişimi, internet kültüründe kadınsılığı yüzeysel bir şekilde kucaklamaya çalışmaktansa, kendini cesur bir kız olarak ilan etmenin ve bundan pişmanlık duymadan hareket etmenin önemini vurguluyor. 

View post on Instagram
 

Bazıları albüm kapağının asit yeşili olması nedeniyle bu rengi gardırobunuza taşımaktan ibaret olduğunu düşünse de, Brat Summer aslında tam anlamıyla bir velet olmaktır. Brat Summer bir ruh hâlidir: It Girl olmaktır ama bunu zahmetsizce yapmaktır. Açıkçası çok fazla çabalıyormuş gibi görünemezsiniz. Brat Summer aynı zamanda gerçekçi olmayan standartları ve ulaşılmaz estetik algıları ortadan kaldıran bir akım. Charli XCX’in 360 ve Club Classics gibi şarkıları da aynen bizi bu moda sokuyor.

Watch on YouTube

Korkmadan Şımarın 

Yakın zamanda yapılan bir röportajda Charli, renk seçiminin popüler kültür normlarını esnetme konusunda bir tartışma başlatmak için kasıtlı olarak seçildiğini açıkladı. Brat, özellikle yaz aylarında, içimizden tuttuğumuz ve hatta belki özgür bırakmaya korktuğumuz kişiliğimizi temsil ediyor. Korkmadan şımardığımız, huysuzlaştığımız ve belki de yarın yokmuşçasına eğlendiğimiz bir yaz trendi olan Brat Summer, aslında rastgele dövme yaptırmak ya da kapalı mekanda güneş gözlüğü takmak gibi basit aktivitelerle de kendini ortaya çıkarıyor. Bir uzantısı da bizi uzun zamandır sıkça duyduğumuz “clean girl aesthetic”ten biraz uzaklaştırarak daha kendimiz olmaya itmek, o kişi gerçekten kimse… 

View post on Instagram
 

Filtresiz ve Kaygısız

Yani özetle, sonunda kendimiz dışında kimse olmamız gerekmediği bir yaz trendi ile karşı karşıyayız. Karmaşık ve çelişkili olmanın, güçlü kadın arkadaşlıklarının ve geveze olmanın ön planda olduğu spontane hislere yer verdiğimiz filtresiz bir yaz yaşayarak duygularımıza tercüman olacağız. Brat Summer, her cinsiyetten veya sınıftan kişilerin, filtresiz, kaygısız ve biraz dağınık olması için açık bir davet!

View post on Instagram
 

Albüm kapağının renginin de etkisiyle neon ya da asit yeşili dediğimiz renk dinamiği hem kıyafetlerimizde hem de güzellik trendlerinde yerini almaya başladı. Aslında “bir anlık hevesle” diyerek de özetleyebileceğimiz Brat Summer, norm haline gelmiş yaz klasiklerinden uzaklaşmak için harika bir bahane. Neon yeşil tırnaklar, plaj çantaları, telefon kapları, sosyal medya filtreleri ve daha birçok seçenekle kendi Brat Summer modunuzu yakalayabilirsiniz. 

View post on Instagram
 

Utanma Duygusunu Evde Bırakın!

Dolabı simsiyah olanlar ya da geçen yazın Barbie trendinden dolabı pembe kalanlar Brat Summer modasına uymak için gündelik kıyafetlerine küçük detaylar ekleyebilirler. Kısa şortlar ve deri ceketler, acid-washed kot pantolonlar, buğulu göz kalemi ve vintage bir güneş gözlüğü gibi ufak ve asi dokunuşlardan bahsediyorum.

Hedonistik tutumun dengesini kurarak özgüven aşılayan Brat Summer trendi neresinden tutarsanız kâr edeceğiniz, tamamen eğlenme felsefesi üzerine kurulmuş bir akım olarak hayatımıza giriyor. Brat albümünü dinleyerek sabaha kadar dans ettiğimiz, kulübe gittiğimiz kıyafetlerle ertesi gün de gezdiğimiz, utanma duygumuzu evde bıraktığımız bir yaz hepimize çok iyi gelecek.

Küçük renkli dijital kamera flaşı ile çekilmiş bir selfie, baby tee ve black-out güneş gözlüğü ile tamamlanmış bir kombin ve arka planda çalan Girl, so confusing ile Brat Summer için yerlerimizi aldık mı?

zeynepkerpisci
Zeynep Kerpişçi
Moda Yazarı
Yaratıcı burs yarışmasını kazanan ilk Türk olarak, 2018 yılında moda eğitimi için ilk adımı atarak Milano'ya taşındım. 2021 yılında Milano'daki Istituto Europe di Design Üniversitesi Fashion Styling bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul’da freelance moda editörü olarak çeşitli yayınlarla çalıştım. Pekçok farklı marka ve isimle projelerde yer aldım. Şu anda freelance editörlüğe devam ederken bir yandan da Londra’da Istituto Marangoni'de yüksek lisans eğitimime devam ediyorum.
Devamını okumak için tıklayın