Erkekler İçin Değil, Havalı Olduğumu Düşünecek Küçük Kızlar İçin Giyiniyorum

Özgürce kuşanmak, cesur görünümler yaratmak, standartlardan kurtulmak stilinizle beraber çok şey anlatır.

YAZAR: Gizem Öğüt
kızlar-için-giyinmek.jpg
pexels | Cottonbro Studio

Bir içerik üreticisinin oluşturduğu ses viral oluyor ve stil içerikleri paylaşmayı seven kullanıcılar bu akıma ayak uyduruyor. Bu ses de onlardan biri: “I don’t dress for men, I dress for young girls who will think I’m cool.” Bu gibi TikTok akımları yalnızca stil odaklı değil, biraz derinde çok şey anlatabiliyor.

X'te bir tweet
X, @gabbgoudy

Z kuşağından Y’ye, milyonlarca kadın sosyal medyada stiline dair içerikler paylaşmayı seviyor. Birbirimizden aldığımız ilhamla, hatta bazen güçle dilediğimiz gibi kuşanıp kameranın karşısında boy gösteriyoruz. 

View post on Instagram
 

Kendi aramızda, yaş aralığımız kaç olursa olsun bir kıyafeti beğenip heyecanla kendi stilimize entegre etmek, bu  ilhamla kendi dolabımıza yeni parçalara eklemek beni çok keyiflendiriyor. Bu gibi bir amaçla giyinmemişsek bile birbirimizden duyacağımız iltifatlarla günün devamını daha motive ve daha özgüvenli geçiriyoruz bence.

View post on Instagram
 

Nihayetinde 7’den 70’e, kadın kadına birbirimize ilham vermemiz ve bir başkasına ilham olmak için giyinmek beni motive ediyor. Her gün işe giderken kombin yapma motivasyonumu burada buluyorum. Bir erkek için giyinmiş olma fikri bana cazip gelmiyor. Bu TikTok sesi de aynı söylemlerde bulunuyor: “Erkekler için giyinmiyoruz, kıyafetlerimizi erkeklere kendimizi beğendirmek için seçmiyoruz.”

Genç kızların hayal dünyası ve yaratıcılığı üzerinden de düşünecek olursak onların kurguladığı dünyadaki bir karaktere karşılık gelecek bir kombin yapmak, bizi bir eril bakıştan tabii ki daha fazla heyecanlandırıyor.

View post on Instagram
 

Özellikle, kendi küçüklüğümü ve o zamanki yaratıcılığımla kurduğum estetik dünyamı düşündüğümde bu daha da anlamlanıyor. İdealize edilen yetişkin görünümüne çokça alternatifin olduğu bugünlerde , “normal” yerine “değişik” görünmek beni daha özgür hissettiriyor. Çünkü tüm bunları konuşurken kadın ya da kuir olmanın, kendin gibi giyinerek toplumda yer bulmanın zorluklarını göz ardı edemeyiz. Standardize edilmiş cinsiyet rolleri ile beraber hetero-normatif dünyada kadın bedeni üzerinden erkek beğenisinin yüceltilmesi sorunu, modayı yüzyıllardır etkiliyor. 

View post on Instagram
 

Günümüzde moda dünyasındaki cinsiyet akışkanlığı bu eril bakışı yok edememiş olsa da büyük ölçüde terbiye etmiş durumda. Bu gibi sebeplerle de daha özgün, daha eklektik, daha cesur görünümlerin yaygınlaşmasını sağlayan TikTok gibi mecralar ve buralarda türeyen akımlar bence çok kıymetli.

Bir erkeğin beğenisine hitap etmektense kendi aramızda rengarenk kuşanıp özgürce kombinler yapmak, yaratıcılığımızın sınırlarını zorlamak, her alanda olduğu gibi birbirimize ilham olmak ve birbirimizi özgürleştirmek kaç yaşında olursak olalım bize güç vermeye devam edecek.

4ee86678-4f39-47e3-b994-5b89cc53de1c.jpg
Gizem Öğüt
Yazar
Sanat proje yöntecisi ve feminist illüstratörüm. Rengarenk habitatlar tasarlamayı ve rengarenk giyinmeyi severim. Dolabıma kendi tasarladığım tişörtleri eklemek ve çanta alışverişi yapmak hobilerim arasındadır.