Jane Birkin’den İlhamla Çantana Tak Takıştır

İkonik oyuncu Jane Birkin, bize filmleri, şarkıları ve inanılmaz stilinin yanı sıra bir başka şey daha bıraktı: çanta kullanımına yeni bir bakış açısı.

YAZAR: Kumru Kermen
bag charms
2024 Jeremy Moeller | Getty

Şehir efsanelerinden biri şudur: Bir uçak yolculuğunda Jane Birkin kucağında bebeği ve dağılmış hasır çantasıyla Hermes’in ortaklarından Dumas ile karşılaşıyor ve uygun bir “diaper bag” bulamamaktan yakınıyor. Bunun üzerinde içine her şeyi sığdırabileceği boyda tasarlanan Birkin çanta, 1984 yılında hayatlarımıza giriyor. 

Jane Birkin hasır sepetini sokakta taşırken
Getty Images

Jane, hasır çantadan siyah deri bir çantaya geçmesinin verdiği kültür şokuyla o çantayı da Jane Birkin’e özgü hâle getirmeye başlıyor hemen. Üzerine sevdiği ne varsa asmaya başlıyor, dağınıklığını adeta özel bir stile çeviriyor. Miu Miu’nun son defilesiyle beraber bu trend hayatımıza geri geliyor. 

View post on Instagram
 

Biz de bu trendi asıl yaratan kişiyi özlemle anmadan duramazdık. Jane Birkin doğallığı, renkli dağınıklığı ve bununla barışık olmasıyla her zaman bir stil ikonu olarak kalacak.

Jane Birkin, Birkin çantası ile poz verirken
Getty Images, Jun Sato

Nasıl Birkinleşelim?

Peki şimdi asıl soru, biz çantamızı nasıl Birkinleştireceğiz? Bizim önerimiz sevdiğiniz bütün küçük objelere, eski anahtarlıklarınıza, hatta çocukluk oyuncaklarınıza bir göz atın. Kedinizin oynamaktan sıkıldığı o oyuncak bile çok tatlı bir ek olabilir. Sevdiğiniz ama çok da takmadığınız takılarınıza da göz atın, artık o bilekliği bileklik olarak kullanmasanız da çantanızdan sarkması ayrı güzel gelebilir. Çocuklu okurlarımızın seçenekleri çok daha geniş, bebeklikten kalma her şeyi bir gözden geçirin, o minyatür 0-6 ay emziğini çantasına asan biliyoruz. Dedenizden ya da babanızdan yadigâr kalmış bir tespih de bizce müthiş bir parça bu trend için. Kısacası limitsiz ve çok yaratıcı bir dünya bizi bekliyor. Çantalar adeta bizim ruhumuzu, klişe gelse de tam olarak bu, içimizdeki çocuğu yansıtmaya hazır.

Bu yaz seyahat ettiğiniz her şehirde, kasabada, adada yerel dükkanlara girip çantama ne asabilirim gözüyle bakmayı da unutmayın. O hâlde son soru: Siz Jane Birkinleştirebildiklerimizden misiniz :)
 

PHOTO-2024-07-11-17-34-33.jpg
Kumru Kermen
Moda Editorü
Wharton işletme ve pazarlama mezunu olan nadir moda editörlerindenim. Ayakkabı, çanta ve analitik düşünmeyi çok severim.