Vajina Sağlığını Tehdit Eden Tüm Olasılıklar

Sağlıklı bir vajinaya sahip olmak hayat kalitemiz için önemli. Vajina sağlığıyla ilgili merak ettiğimiz her şeyi sormak için uzmanların kapısını çaldık.

YAZAR: Meltem Coşkun
Beige Cosmo.png
Getty Images

Vajina sağlığı üzerine herkesle konuşmak kolay değil, birinin bu görevi üstlenmesi gerekiyordu. Biz de güvendiğimiz jinekologların kapısını çaldık. Profesör Doktor Ahter Tayyar, Opr. Dr. Seren Karakuş ve Dr. Ögr. Üyesi Ulaş Çoban ile vajina sağlığını tehdit eden tüm olasılıkları çekinmeden konuştuk.

Kendine Has Bir Ph Dengesi

3.8 ile 4.5 aralığın olması gereken vajinanın asidik ortamı, sağlıklı vajinal flora tarafından faydalı mikroorganizmalar sayesinde korunur ve gerekli asiditeyi oluşturarak zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Ph dengesi 4.5’in üzerine çıktığı durumda flora bozulur, zararlı bakteri ve mantarlar için maalesef uygun bir ortam oluşur.

"Yanlış hijyen alışkanlıkları, vajinanın doğal dengesini bozmak üzere zemin hazırlar."- Opr. Dr. Seren Karakuş

E, Benim Dengem Nasıl Bozuldu?

Regl Esnasında

Menstrüasyon döngüsü devam eden kadınların vajinal florası kanama sırasında bozulmaya daha meyillidir. Çünkü kanın ph değeri ortalama 7.4 olup sağlıklı flora değeriyle uyuşmazlık sergiler.

Tek Seçenek Ped mi?

Regl döneminde kullanılan hijyen ürünlerini de vücudumuza uygun biçimde seçmemiz gerekli. Yaygın kullanılan pedlerin oluşturduğu nemli ortamın sağlıksız oluşu, kimyasal ve parfümlü içerikli olabilmeleri ve tahriş edici yapıları alternatif hijyenik ürünlerle tanışmamıza neden oldu. Medikal silikondan üretilen menstrüel kaplar, doğal deniz süngerleri ve regl külotları doğa ve kadın dostu ürünler.

Regl döneminde ped kullanmaya devam etmeyi tercih ediyorsan, nelere dikkat edeceğimize bakalım:

- Pamuklu ve hava geçirgen pedleri satın al. 

- Organik ürünleri araştırabilirsin. 

- Parfümlü pedlerden uzak dur. Vajina güzel kokması gereken bir organ değil. 

- Üç saati aşma. Herhangi bir kanama gözükmese de pedini sık sık değiştirmelisin. 

- Gece pedleri konforlu ama emilim oranı yüksek olduğu için vajinanın sağlıklı ortamına normal boyutta olanlardan daha çok zarar verir. Bu yüzden regl dönemlerinde uykunu bölecek birkaç alarm kur ve kendini tuvalete gitmek üzere uyandır.

Günlük Pedler

Uzun süre evden uzak olduğumuz zamanlarda yanımızda yedekli taşıdığımız günlük pedler günümüzü kurtarsa da genital sağlığımız için uzun vadede hiç iyi bir yatırım olmuyor. Akıntıyı emmek üzere üretilen pedler vajinanın oluşturduğu florayı da hapsederek vajinal kuruluğa yol açıyor. Üzgünüm kızlar, vajinanın savunma mekanizmasını elinden almak demek enfeksiyon riskini yüksek derecelere taşımak anlamına geliyor.

Girl-giving-tampon-to-her-friend-1293442525_2125x1416.jpeg
Medikal silikondan üretilen menstrüel kaplar, doğal deniz süngerleri ve regl külotları doğa ve kadın dostu ürünlere sanş verin.

Östrojen Eksikliği Alert!

En son ne zaman hormonlarınızı kontrol ettirdiniz? Yaşamsal koşullar, genetik faktörler, beslenme, uyuma gibi bizi etkileyen her durumu kontrol etmemiz mümkün olmasa da hormonlarımızın ne durumda olduğunu takip etmeyi ihmal edemeyiz. Östrojen seviyesinin azalması ile doğabilecek pek çok sorundan biri de vajinal pH dengesizliği.

Korunurken Başka Tehlikelere Açık Olmayın

Spiral, doğum kontrol hapları ve iğneleri, cilt altı implantlar, spermisit gibi çeşitli doğum kontrol yöntemleri doğrudan veya dolaylı yoldan pH dengesini bozmak için birer etken haline gelebiliyor. Hormonal yöntemler dolaylı olarak denge durumunu etkilerken spermisit kimyasal içeriği nedeniyle florayı bozuyor.

Dantelli Olmasa da Olur

Yüzde 100 pamuklu kumaş harici herhangi bir iç çamaşır çeşidi, her ne kadar bedenlerimizi süslese de gizli düşmanlarımız olma potansiyelinde. Doğal liflerden oluşan pamuk yapıya sahip kumaşlar florayı koruyarak genital sağlığımız için bizi tahrişten ve alerjiden korur. Doğru beden seçimini yapmayı da ihmal etmeyi unutmadan tabii.

Jilet, Ağda ve Diğerleri

Genital tüy temizliği yaparken pH dengemizi sarsmayan ve uzun vadeli
çözüm olan lazer epilasyon, zarar verme riskinin düşüklüğü sayesinde geleneksel yöntemlerden ayrılıyor. Tıraş bıçaklarında yer alan jel barlar floraya zarar verirken, oluşabilecek kesikler ve tahriş ihtimali de cabası. Ağda ise ciltteki birkaç katmanı da beraberinde götürmesiyle, vajinayı en tahriş eden yöntem. Tüy dökücü kremlerin kimyasal ve parfümlü yapısı nedeniyle kötü etkilenmemek gibi bir durum mümkün değil.

Ve Karşınızda: Stres

Derin bir nefes alalım mı? Çünkü aşırı stres durumu bağışıklık sistemini çökertirken bizi enfeksiyonlara karşı savunmasız bir hale getirir.

Bazı Zevkli PH Bozucular

Vajinanın kendine ait bir ph seviyesi olduğu gibi spermin de var. Genital floradan farklı olarak bazik yapıya sahip sperm, yaklaşık 7-8 seviyesinde. Korunma olmadan girilen cinsel ilişki, spermin bazik yapısı florayı nötralize ederek, genital ortamın kendi koruyuculuğunu azaltır. Yani korunmalıyız!

Eğer genital bir probleminiz varsa kesinlikle jinekoloğa gitmelisiniz. Bedeniniz için en doğru çözümü sadece doktorunuz söyleyebilir.” -Dr. Ögr. Üyesi Ulaş Çoban

Cinsel deneyimlerimizi de bu konudan ayrı düşünmek mümkün değil elbette. Sadece su bazlı, pH dengeli kayganlaştırıcıları seks alanlarımıza dahil edip, tahrişe yol açmayacak lateks barındırmayan kondomlara yönlenmek gerekli.

İyileştim, Peki Şimdi?

- Kesinlikle su dışında hiçbir ürün kullanmayın.
- Regl dönemlerinde genital bölgenin her daim temiz olmasına dikkat göstermeniz gerekli, hijyen ürünlerini de 3-4 saat aralığında yenileyin.
- Hijyenik pedler yerine menstrüel kap, regl külotlarına bir şans verin.
- Dolabınızı östrojen deposu sebze ve meyvelerle donatın. Hurma, havuç, kırmızı meyveler tüketin ve her zamanki gibi şekerden uzak durun.
- Dantelli, polyester veya hava almayan iç çamaşırları yerine hava geçirgenliği olan pamukluları tercih edin.
- Genital florayı destekleyen yoğurt, kefir gibi probiyotikleri günlük olarak tüketin.
- Ve lütfen günlük programında meditasyon için en az 10 dakika ayırın

“Antibiyotik kullanımı sonrasında bakteriyel vajinoz veya mantar enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.” -Prof. Dr. Ahter Tayyar

WhatsApp Image 2024-09-19 at 16.50.38.jpeg
Meltem Coşkun
Editoryal Operasyonlar Sorumlusu
Editoryal Operasyonlar Sorumlusu
Haftalık