6 Adımda Kariyerinizdeki Duraklama Dönemlerini Nasıl Aşarsınız?

Kariyerinizi yükselişe geçirmek için buradayız.

YAZAR: Yiğitcan Genç
Yan Krukau, Pexels
Yan Krukau, Pexels

Hayatın hızına yetişemiyor musunuz? Bazen işte, her şey aynı kalmış gibi hissedebilirsiniz-aynı e-postalar, aynı toplantılar, aynı öğle yemeği seçenekleri. Merak etmeyin, kariyerinizde yaşadığınız bu duraklama dönemi tamamen normal. Aslında, herkesin başına gelebilecek türden bir şey. Ama işin güzel yanı şu: Bu dönemler, ileride yaşayacağınız büyük sıçramalar için bir fırsat olabilir. Hadi, duraklama dönemlerini nasıl aşabileceğinize bir bakalım.

1. İş Temponuzu Düşürün

Bazen tempoyu düşürmek en iyi çözüm olabilir. Duraklama dönemleri, bir şeylerin ters gittiği anlamına gelmez. Belki de uzun zamandır yüksek tempoda çalıştınız ve bedeninizin, zihninizin dinlenmeye ihtiyacı var. Bu dönemi bir şans olarak görün. Şimdi düşünme ve yeniden şarj olma zamanı! Belki bir hafta sonu kaçamağı, belki de birkaç günlük tatil? Kim bilir, bir dağ evinde veya sahilde güneşlenirken bir anda aklınıza harika bir fikir gelebilir.

2. Kendinize Dürüst Olun, Neden Duraksadınız?

Bazen, kariyerinizde neden duraksadığınızı anlamak için kendinize biraz dürüst olmanız gerekir. Gerçekten sevdiğiniz işi mi yapıyorsunuz? Belki de daha fazla sorumluluk almanız gerekiyordur ya da belki sadece rutinden sıkıldınız. Eğer sizi duraklamaya iten sebepleri keşfederseniz, bu durumu aşmak çok daha kolay olur. Kendinize sorun: “Neden duraksadım ve bu süreçte ne öğrenebilirim?”

3. Beklenen Terfiler Gelmiyor mu?

Hani bir şeyler vadediliyor ama bir türlü gerçekleşmiyor ya, belki de sadece o dönemdesiniz. Şirket yöneticileriniz size sürekli terfi ya da yeni projeler vaat ediyor olabilir, ama sözlerini tutmak yerine sürekli erteleme veya başka mazeretlerle karşılaşıyorsanız, ortada bir sorun var. Bu noktada kendinize şu soruyu sormalısınız: "Bu gerçekten bir duraklama mı yoksa ben mi oyalanıyorum?"

Terfi veya ilerleme vaatleri, size bir süre umut verebilir ancak bir yerden sonra harekete geçme zamanı gelir. Yöneticinizle konuşmak bir adım olabilir ama dikkat. Eğer durumu fazla geciktirirseniz, kendinizi daha değersiz hissedebilir ve köprüleri tamamen yakabilirsiniz. İşte bu yüzden hislerinizle mantığınızı birleştirip, ne yapacağınızı iyi düşünmelisiniz.

4. Büyük Projeler Başkalarına Veriliyor

Şirket içindeki büyük projeler ya da önemli müşteri ziyaretleri size değil, sizden sonra gelenlere veriliyorsa, bu bir duraklama sinyali olabilir. Yöneticileriniz, iş yerinizdeki diğer yeteneklere fırsatlar sunmaya başlamışsa, bu sizin artık eski parlayan yıldız olmadığınızı gösteriyor olabilir. İşte burada kendinize şu soruyu sormalısınız: "Ben neden bu projelerde yer almıyorum?"

Eğer sizden sonra işe girenler daha fazla önem kazanmaya başladıysa, kariyerinizde yeni bir strateji belirlemenin zamanı gelmiş demektir. Kendinizi yeniden parlatmanın yollarını düşünün; belki yeni bir eğitim ya da farklı bir sorumluluk almak, sizin için yeniden sahneye çıkış bileti olabilir.

5. Yeni Yetenekler Edinin

Eğer aynı görevleri tekrar tekrar yapmaktan bıktıysanız, neden kendinize yeni bir şey öğretmiyorsunuz? Online kurslar, seminerler veya hobiler yeni bir bakış açısı kazandırabilir. Belki grafik tasarım mı öğrenmek istiyorsunuz? Ya da proje yönetimi? Kendinizi geliştirmeniz, hem yeni bir ilgi alanı bulmanızı sağlayacak hem de kariyerinizde tekrar heyecan duymanıza yol açacaktır. Ayrıca, yeni yetenekler her zaman özgeçmişinize ekleyebileceğiniz harika bir artıdır.

6. İşe Gelme İsteğiniz Azaldı mı?

İşe giderken her gün "Off yine mi pazartesi?" mi diyorsunuz? Ayaklarınız geri geri gidiyorsa, iş yerinde mutlu olmadığınızın bir işareti olabilir. Bu, hem işin kendisiyle hem de iş ortamıyla ilgili olabilir. İşe gelme isteğiniz azaldığında, iş başarma ve kendinizi gösterme motivasyonunuz da azalır.

Bu noktada, neden böyle hissettiğinizi düşünmelisiniz. Belki işinizde bir değişiklik yapma zamanı gelmiştir ya da belki de sadece bir mola vermeniz gerekiyordur. Sebebi ne olursa olsun, bu hislerin üzerine gitmek ve bir çözüm bulmak, kariyerinizin duraklama dönemini aşmanıza yardımcı olacaktır.

yigitcangenc1
Yiğitcan Genç
Yazar
Yiğitcan Genç, dergicilik hayatına bone Magazine & Curated Magazine dergilerinde başladı. Bant Mag., Dadanizm, L'Officiel Hommes Türkiye, Based Istanbul ve GQ Türkiye gibi yayınlarda editörlük yaptı. Dijital dünyada güçlü editoryal içerikler yaratmanın önemine inanarak üretimine devam ediyor.
Devamını okumak için tıklayın
Haftalık