Kadın Avukatların Kariyer ve Hayat Dengesini Kurma Sanatı

Hukuk dünyasında kariyer yapan güçlü kadınların ilham veren hikayeleriyle tanışın. Her birinin yolculuğunda, “Ben de yapabilirim!” diyen genç kadınlara güçlü bir rehber olacak tavsiyeler bulunuyor.

YAZAR:
Avukat kolaj.png
Kolaj: Sevde Kaya

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Aysu Sarı: 2021 yılında Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum. Eğitimim sırasında uluslararası hukuka olan ilgim giderek arttı ve kariyerime bu alanda devam etmeye karar verdim. Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra, ailemize ait olan Sarı & Kılıç Hukuk Bürosu’nda yasal stajıma başladım. Bu yıl ofisimizin 35. yılını kutlayacağız. Onların rehberliğinde hukuk kariyerime başlamak, bana çok değerli bir deneyim kazandırdı. Stajımı tamamladıktan sonra, uluslararası hukuka olan tutkum doğrultusunda New York’a taşındım. Fordham Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2024 yılında mezun oldum. New York Eyaleti Baro Sınavı’nı geçtikten sonra, İstanbul’a döndüm ve şu anda New York Barosu’na kabul sürecindeyim. Bu süreçte, Sarı & Kılıç Hukuk Bürosu’nda avukat olarak çalışmaya devam ediyorum.

Aysu Sarı.JPG
Aysu Sarı

Carole-Anne Bauer: Paris yakınlarında doğdum. Panthéon Assas Üniversitesi'nden Uluslararası İşletme hukuku ve Panthéon Sorbonne Üniversitesi'nden IntellectuaI Mülkiyet bölümünden mezun oldum. Ayrıca HEC Paris'te Moda ve Lüks Yönetimi ve Harvard Hukuk Fakültesi'nde retorik sanatı okudum. Kariyerime en eski Fransız lüks evleri Lanvin ve Chanel'de çalışarak başladım, ardından Paris merkezli hukuk bürosu Gide Loyrette Nouel'in fikri mülkiyet ekibine katıldım.

Carole-Anne Bauer.JPG
Carole-Anne Bauer

İlayda Özdemir Öztürk: İngiltere & Galler Barosu, İrlanda Barosu ve İstanbul Barosu'na bağlı bir avukatım. Yaklaşık dört yıldır kurumsal bir şirkette uyum ve uluslararası yaptırımlar alanında avukat olarak çalışıyorum. Her zaman yurt dışında eğitim alma hayalim olduğu için oradan da ayrıca burs alınca aynı sene Kanada’nın köklü üniversitelerinden McGill Üniversitesi’ne gitmek üzere Montreal’e taşındım. McGill’de ekonomi ve psikoloji alanlarında çift anadal yaparken aynı zamanda Kültür’de hukuk okuyarak dört yılda üç bölümden de mezun oldum. Son olarak bu yaz Oxford Üniversitesi’nin MBA Fundamentals programını başarıyla tamamladım.

Ilayda Özdemir.JPG
İlayda Özdemir Öztürk

Lavinia Bofan: Romanya'da doğdum. Orada büyürken sıkı çalışmanın ve azmin değerini öğrendim. Kariyerime hukukta başladıktan sonra, Londra Şehir Üniversitesi'nde Uluslararası Kamu Hukuku alanında yüksek lisans yapmaya ve yeni fırsatlar keşfetmeye karar verdim. Şimdi FinTech'te çalışıyorum. Yasal uzmanlığımı hızlı tempolu, yenilikçi teknoloji dünyasıyla birleştiriyorum. Bu rol bana tutkularıma ve girişimci yan projelerime odaklanma esnekliği veriyor ve önümüzdekiler için heyecanlıyım.

Lavinia Bofan.JPG
Lavinia Bofan

Hayranlık duyduğunuz güçlü kadınlar kimlerdir?

AS: Özünde, her gün evde ya da profesyonel hayatta inanılmaz bir direnç ve azim örneği sergileyen tüm kadınlara hayranlık duyuyorum. Sosyal ve profesyonel hayatın her alanındaki kadınlar, özellikle bugün, kutlanmayı hak eden nitelikler sergiliyor. Bu nedenle, bu soruya yanıt verirken isim vermek benim için çok zor. Aklıma ilk gelen kişiler annem, kız kardeşim, iş arkadaşlarım ve en yakın arkadaşlarım; hepsi inanılmaz yetenekli, çalışkan, şefkatli ve cömert kadınlar, onlara hayranlık duyuyorum.


CAB: Annem. O, bana almadığı sevgiyi ve hayatımın kilometre taşlarını atlatmak için ihtiyacım olan güveni veren, çok mantıklı bir tarafı olan güçlü bir kadın. Bugün olduğum yerdeysem, bu büyük ölçüde onun sayesindedir. Babam ve o, beni bugün olduğum kişi yaptı.


İÖÖ: Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’e hep hayranlık duymuş ve onu örnek almışımdır. Yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen, o dönemlerde hiçbir ülkede kadın haklarına bu kadar önem verilmezken ülkemiz de savaş halinde olmasına rağmen, Türkiye’de kadın-erkek eşitliğine verilen önemin bir sembolü haline gelmiştir. Sabiha Gökçen’in kadınların isterse her şeyi başarabileceğini tüm dünyaya göstermiş olması benim için çok kıymetli.


LB: Margaret Thatcher, dayanıklılığı, görüş netliği ve erkeklerin egemen olduğu alanlarda kararlı bir şekilde liderlik etme yeteneğiyle ile bana hep ilham verdi. Eleştiri karşısında zor kararlar verme isteği, zorluklara güven ve pragmatizmle yaklaşmak için sürekli bir hatırlatma görevi görür. Ailemdeki kadınlar da benim nihai rol modelim. Büyük hayaller kurmam ve çok çalışmam için teşvikleri bugün hâlâ bana ilham vermeye devam ediyor.

Çalışan kadınlar olarak iş hayatınız ve özel hayatınız arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?

AS: Bence dengeyi korumanın en önemli yolu, gündem ne kadar yoğun olursa olsun, öz bakımı öncelikli hale getirmeyi unutmamaktır. Kendi ihtiyaçlarıma dikkat etmezsem, diğer sorumluluklarımı düzgün bir şekilde yerine getirmek neredeyse imkansız oluyor. Özellikle biz hırslı profesyoneller için, hedeflerimize odaklanırken kişisel sağlığı ihmal etmek oldukça kolay. Kişisel ve profesyonel yaşamımda sağlıklı bir dengeyi sürdürebilmek için, önce kendi ihtiyaçlarımı karşılamaya odaklanıyorum. Bunu yaparak, hem iş hem de özel hayatımın gereksinimlerini karşılayacak güce sahip oluyorum. Bu da, beni motive eden ve enerji veren şeyleri belirleyip, bunlara göre rutinler oluşturmak ve bunları günlük programlarıma dahil etmek anlamına geliyor. Bir kez bu rutinleri oluşturdum mu, ne kadar yoğun olursam olayım onlara sadık kalmaya özen gösteriyorum.

CAB: Bu kolay bir iş değil, özellikle de ele alınması gereken karmaşık vakalar ve önemli sorunlarla en iyi bir firmada yeni başlıyorsanız. Kendinizi kanıtlamalı ve her şeyinizi vermelisiniz, bu da disiplin ve neredeyse günlük bağlılık gerektirir. Heyecan vericidir ve iki gün aynı değildir, ama kendinizi unutamazsınız. Kendinize zaman ayırmak çok önemlidir.

İÖÖ: Hayatımın hiçbir döneminde 24 saatin bana yettiğini hatırlamıyorum. İlla ki bir şeylerden kısmak veya ertelemek gerekiyor. Yoğun tempoda her zaman her şey aynı anda olmuyor, bu durumu zor da olsa kabullendim. Ben çözümü önceliklerimi ve ödün verebileceğim şeyleri belirleyerek buldum. Ailem ve uyku düzenimden belirli istisnalar hariç taviz vermemeye çalışıyorum. Ayrıca saatlerce bilgisayar başında duran biri olarak pilates de hayatımın vazgeçilmez bir parçası. Tüm bunlara ek olarak gündelik hayatın koşuşturmalarından uzaklaşmak için sıklıkla yurt dışına kısa geziler ve hafta sonu kaçamakları yapıp soluklanmaya çalışıyorum.

LB: Denge, net öncelikler belirlemek ve o anda var olmakla başlar. Kaliteli niceliğe öncelik veriyorum, farkındalık ve seyahatle yenileniyorum ve mükemmeliyetçiliği bırakmayı öğrendim. Gerçek denge her şeyi yapmakla ilgili değildir; en önemli olana odaklanmak ve bu süreçte iyiliğinizi korumakla ilgilidir.

Sizler gibi olmak isteyen yolun başındaki genç kadınlara ne tavsiye edersiniz?

AS: Öğrenciliğim boyunca özellikle faydalı bulduğum bir tavsiye, önemli hedefleri belirlemek, onlara ulaşmak için net bir yol haritası oluşturmak ve her adımda buna sadık kalmaktır. Bu kulağa basit gelse de, gerçeklik çoğu zaman daha zorlayıcı olabiliyor. Bu süreç önemli bir zaman ve çaba gerektirebilir ve bazen bunaltıcı hale gelebilir. Bence önemli olan, kararlı bir kafa yapısı geliştirmek. Gerçek anlamda başarı elde etmek için fedakarlık yapmak ne yazık ki gerekiyor ve başarıya giden yol hiçbir zaman kolay değil. Rahatsızlıkla yüzleşmek ve bunun bir parçası olduğunu kabul etmek, en zorlu zamanlarda bile hedeflerime odaklanmamı ve onlara sadık kalmamı sağladı.

CAB: Onlara içgüdülerini takip etmelerini ve başkalarıyla kıyaslama yapmadan kendilerine güvenmelerini söylerdim. Başarısızlık da yolculuğun ayrılmaz bir parçasıdır ve sorun değil. Hayatın engellerle dolu olabileceğini hepimiz biliyoruz. Ama geçmişe dönüp baktığımda, hem iyi hem de kötü bu deneyimlerin beni beslediğini ve rotamı yönetmeme yardımcı olduğunu anlıyorum. Kendime ve inançlarıma sadık kaldım ve sonunda başarı daha da güzel. Kesinlikle LinkedIn sayfamdan bana ulaşabilirler.

İÖÖ: Önce yabancı dil öğrenmeye önem vermelerini, mümkünse yurt dışında da bir eğitim/iş tecrübesi edinmelerini tavsiye ediyorum. Bunun için ülkemizde uluslararası burslar var bunlar araştırılabilir. Her şeyi bir kariyer adımı yerine “kendinize yatırım” olarak görürseniz başarabileceklerinizin sınırı kalmıyor. Planlı, programlı olmak her zaman iyidir; ancak işler planlandığı gibi gitmediğinde de sakin kalmayı başarmak daha önemlidir. Ayrıca bu hayatı başkasını mutlu etmek veya başkasının hayallerini gerçekleştirmek adına ya da toplumsal standartlara uymak için değil, tamamen kendiniz için yaşayın.

Cosmo Ekibi
Ekip
Cosmo'nun kolektif düşünceleri ve fikirleri burada. Beraber yazdık diyelim :)
Haftalık