Besinlerin Gücü Adına: Ertesi Gün Menüsü
Akşamdan kalmalık hissine veda edip kendinizi kremalı, karidesli makarnanın kollarına bırakın.
After’ın after’ını yaşayanlar bilir, sabahlara kadar içildikten sonra kahvaltı atlanır, saatlerce masada oturtan brunch da yapılmaz, koltukta çürümeye devam edilir ve mide anca akşamüstüne doğru bir şeyler tüketmeye hazır olur. Şimdi o mideye bizi toparlayacak bir şeyler sokma zamanı. Bu tarifi verirken İtalyan atalarımın lanetiyle karşılaşmayı göz önüne aldığımı belirteyim. Onlar, süt ürünleriyle balığı karıştırmaz ama ben bir Cosmo kadınına yakışacak şekilde füzyonlara inanıyorum ve Alman atalarımı işin içine sokup bu ikiliyi bir araya getiriyorum.
Malzemeler
Karides
400 gr. temizlenmiş karides
200 gr. bezelye veya brokoli 2 diş sarımsak Ispanak, kale veya frenk soğanı
Sos
50 ml beyaz şarap
50 gr tereyağı
1 yemek kaşığı teriyaki sosu (soya sosu ve bal da işe yarar!)
1 tatlı kaşığı kırmızı miso
2 yemek kaşığı krema, labne veya Hindistan cevizi kreması
1-2 yemek kaşığı isli paprika
1 tutam pul biber, kuru kekik veya taze kekik dalları
1 tutam fesleğen
1 defne yaprağı
1 çubuk lemongrass
Makarna
160 gr makarna
Püf Nokta Hazırlık
Tarifte kullandıklarımı görünce gözünüz korkmasın. Tabii ki bütün hazırlığı o güne bırakmayacağız. Önceden fırında pişirdiğimiz sebzeler, dolapta bizi hazır bekleyecek, bize sadece birleştirmesi ve (önceki gece içkileri karıştırmadıysanız) kokulardan mest olması kalacak.
1. Diş Kıvamında Makarna
“Kahvaltının değil de makarnanın mutlulukla bir ilgisi var” diyelim ve suyu kaynatalım. Kremamsı bir sos tercih ettiğimiz ve büyük parçalar kullandığımız için, spagetti ya da linguine gibi uzun makarnalar iyi gider.
Pişirme süresini paketin üzerindekinden 2 dakika azaltarak uygulayalım lütfen. “Ben al dente gibi sert sevmiyorum” diyenlere cevabım şu: Öyle pişmezse, gluten seviyesi artar, mideye oturur.
2. Beyaz Şarap Takviyeli Karides
Isınmış tavaya biraz tereyağı ekliyoruz, bünyeye güç verecek proteinli ve magnezyumlu karidesleri soteliyoruz. Tavadaki sıvı miktarı azaldıkça beyaz şarabı devreye sokuyoruz.
3. Mevsimsel Sebzelerin Gücü
Zeytinyağı, tuz ve 220 derecelik fırında önceden pişirdiğimiz bezelye veya brokoliyi tavaya ekliyoruz. Karıştırdıktan sonra, sarımsağı da bu orgy’e dahil ediyoruz. Makarnamızın pişme süresi dolduysa, süzmek için kenara alalım. Suyundan bir parça ayırmayı unutmayalım.
4. Asidik ve Kadifemsi Dokunuş
Kısık ateşte lemongrass ve defne yaprağını ekliyoruz. Teriyaki ve kırmızı miso da geliyor, ardından baharatları ve otları da katarak iksiri tamamlıyoruz.
5. Ve Voila!
Krema veya labneyi ekleyip karışımı kıvamlı hale getiriyoruz. Son bir rötuş var: Ayırdığımız makarna suyunu yavaş yavaş ekleyerek bütün tatları birbirine bağlıyoruz.