Gisèle Pelicot Davası ile Tekrardan Vurguluyoruz: Utancın Öznesinin Değişme Vakti Şimdi

Susmuyoruz, sinmiyoruz, itaat etmiyoruz!

YAZAR: Yasmin Güleç
TOPSHOT-FRANCE-JUSTICE-TRIAL-PROTEST-INVESTIGATION-ASSAULT-WOMEN-2171595050_4559x3040.jpeg
CHRISTOPHE SIMON, AFP | Getty Images

Kadın dayanışması, global bir dayanışma. Ülkenin gündeminde birçok farklı şekilde tehdide uğrayan özgürce ve güvenle yaşama hakkı, kimi zaman korku ve umutsuzluk içerisinde elimizde olmadan kaybolabiliyor, bastırılabiliyor. Tabuların ve değer algılarının yanlış konumlandırıldığı bu dönemde utanç ve suçluluk duygusuna gömülmeden, susmamak tek çıkışımız.

Rally-In-Support-Of-Gisele-Pelicot-In-Rennes-2171137984_1024x683.jpeg
Jerome Gilles/NurPhoto | GETTY IMAGES

Gisèle Pelicot Davası ise bu dayanışmanın ülke sınırlarını aşan bir gerçeklik olduğunun hatırlatıcılarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Fransa’da yıllardır eşi tarafından ilaçla bayıltılan ve yaklaşık 70 kişinin tecavüzüne maruz kalan 72 yaşındaki Gisèle Pelicot, Fransa’nın cinsel şiddete karşı savaşının sembolü haline geldi. 50 yıl evli olduğu eşi Dominique Pelicot, bir markette gizlice kadınların fotoğraflarını çekerken yakalandıktan sonra ortaya çıkan olaylarda, Dominique Pelicot’un 2010-2020 yılı arasında farklı adamlarla eşine tecavüz etmesi için anlaştığı, bunları da video ve fotoğrafla kayıt altına aldığı ortaya çıktı. Gisèle Pelicot ise bunları 4 yıl önce tesadüfen bir polis memurundan öğrenerek 2021 yılında Dominique Pelicot’tan boşandı.

Yıllardır cinsel istismara uğrayan Gisèle Pelicot, utancın öznesinin değişmesini vurgulamak için gizlilik hakkından vazgeçerek davayı kamuoyuna açtı. Başka kadınlara da yardımcı olmak ve toplumun algısını değiştirmek için attığı bu adımda yalnız olmadığını göstermek için de birçok insan Fransa genelinde eylemler ile bir araya geldi. Etkileyici ve sağlam bir duruş sergileyen Gisèle Pelicot, hepimiz için önemli bir mesajın tekrarlanmasına yardımcı oluyor: Utancın ve suçluluğun öznesi değişmeli. Avignon’da gerçekleşen mahkemede “utanç duyması gereken biz değiliz, onlar,” diyerek bu mesajın altını tekrar çizdi.

Demonstration-in-solidarity-with-Gisele-Pelicot-in-Paris-2171124590_1024x683.jpeg
Anadolu | Getty Images

Dava kapsamında cinsel saldırıya katılmakla suçlanan 50 erkek bulunuyor. Bununla beraber isim ve kimlikleri hala belirsiz olan yaklaşık 30 şüphelinin de serbest olduğu bildiriliyor. Bu kadar fazla kişinin bu korkunç olaya dahil olması da ülkede tecavüze olan bakış açısının tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Gisèle Pelicot, dava ile ilgili şu cümleleri kurdu: 

“İşte bu yüzden her gün buraya geliyorum. Ağza alınmayacak şeyler duysam bile, arkamda duran tüm erkekler ve kadınlar sayesinde dayanıyorum.”

Cesareti ile konuşulan Gisèle Pelicot, bu sıfatları kabul etmektense: “Bana cesur olduğum söylendi. Bu cesur olmak değil, toplumu değiştirme iradesine ve kararlılığına sahip olmaktır,” diye vurguluyor.

Kadın dayanışması, birbirimizden aldığımız güç ile büyüyen, global bir ortaklık. Gisèle Pelicot da umutsuzluk, korku ve hayal kırıklığına rağmen iradenin ve gücün bir temsilcisi olarak bize önemli bir meydan okuma mesajı veriyor. Başkalarının yaptığı korkunç hareketlerin suçluluğunu da, cezasını da, utancını da çekmiyoruz. Yapanlar utansın, yapanlar cezalandırılsın.

gulec, yasmin .jpg
Yasmin Güleç
Dijital, Üyelik ve Topluluk Direktörü
Yasmin Güleç, Cosmopolitan Türkiye'de dijital olan her şey ile ilgileniyor. Ayrıca, 20'lik adındaki bağımsız çevrimiçi derginin kurucusu ve editörü.