Nights of Cosmo

Doğanın Yeni Psikedeliği: Ses Terapisi

Ses terapisi ile kendinizi doğal bir "psikedelik" yolculuğa çıkmış gibi hissedin.

YAZAR: Yiğitcan Genç
Deirdre Finzer Read _ Getty 2.jpeg
Deirdre Finzer Read | Getty Images

Biraz ruhsal yenilenmeye mi ihtiyacınız var? Artık stresle baş etmenin yolu, şamanik ritüellerden çok daha modern ve eğlenceli! Ses terapisi, doğanın verdiği harika bir hediyeyle kendinizi yeniden keşfetmenize yardımcı olabilir. Evet, doğru duydunuz: Ses terapisi, yeni doğal psikeldelik olabilir!

Kendinizi dev bir cavatelli makarnanın içine sarılmış gibi hayal edin. İşte Sava adındaki makineyle tam olarak böyle oluyorsunuz! İçinde 15 kilo ağırlığında bir battaniye, bir de göz maskesi var. Şimdi size ne yapmanız gerektiğini söylüyorum: Sadece uzanın, gözlerinizi kapatın ve teslim olun. 22 dakikalık bu ses yolculuğu, sizi meditasyon ve rahatlama dünyasına taşıyacak. Kulağa hoş geliyor değil mi?

Ruhsal Klavye

Biraz bilimsel bilgi mi? Ses, beynimizde yeme ve seks gibi haz verici etkiler yaratabilir. Yale Tıp Fakültesinden Asistan Profesör, Psikiyatrist ve Nörobiyolog Dr. AZA Allsop’un dediğine göre, doğru frekansta ve tempoda müzik dinlemek, meditasyona geçişi daha kolay hâle getirebilir. Yani, müzik bir nevi ruhsal klavye, beyninizin "enter" tuşuna basıyor.
Dünyanın kalp atışları olarak bilinen Schumann frekansları (4.83 Hz) ve gamma frekansları, ses terapisi seanslarında sıklıkla kullanılıyor. Humming Puppy adındaki lüks yoga stüdyosunda, bu frekanslar size sarmalayıcı ve neşeli bir enerji veriyor. Yani, bir anlamda kocaman bir sarılma gibi hissettiriyor!

GettyImages-1179975751.jpeg
Getty Images, Deirdre Finzer Read

Ses Masajına Gitmek İyi Bir Fikir Olabilir

Bir diğer önemli konu ise binaural ritimler, yani iki farklı tonun beyin tarafından üçüncü bir ton olarak algılanması. Ses terapisti ve yazar Farzana Ali, bu tekniği bir masaj terapisi gibi düşünmenizi öneriyor: Sakinleştiren değil, biraz titreşimli bir iyileşme sunuyor. Yani, gergin ve stresli hissettiğinizde, hafif bir ses "masajı" işe yarayabilir.

Ses terapisinin etkileri konusunda yapılan çalışmalar hâlâ az olsa da örnekleri var. 2020 yılında yapılan bir çalışma, diş hastalarındaki anksiyete seviyesinin binaural ritimler ya da 432 Hz frekanslı müzikle düştüğünü göstermiş. Ayrıca, Tibet kasesi meditasyonları, ruh hâlini iyileştirme ve kas gerginliğini azaltma gibi faydalar sağlayabiliyor.

Pahalı Geliyorsa YouTube’u Karıştırın

Ses terapisi, dokunma veya konuşma terapisinden rahatsızlık duyanlar için mükemmel bir alternatif olabilir. Özellikle DEHB sahibi olan (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) veya güçlü duyguları sözlü olarak ifade etmekte zorlananlar için, ses terapisi rahatlama sağlayabilir. Farzana Ali, ses terapisinin sakinleştirici etkilerini vurgularken Japonya’da geliştirilen Kita adı verilen bir yöntemi de öneriyor. Bu yöntemde, binaural ritimler dinlerken titreşimli bir yastığı kucaklayarak rahatlayabiliyorsunuz.

Sava gibi lüks ses terapisi ekipmanları pahalı olabilir, ancak YouTube ve Spotify’da binaural ritimler, Schumann frekansları ve 432 Hz müzikleri bulabilirsiniz. Kısacası, ses terapisinin ruh ve beden bağını güçlendirmede önemli bir rol oynadığını unutmadan kulaklarınızı hazırlayın ve bu ritimlerin keyfini çıkarın!

yigitcangenc1
Yiğitcan Genç
Yazar
Yiğitcan Genç, dergicilik hayatına bone Magazine & Curated Magazine dergilerinde başladı. Bant Mag., Dadanizm, L'Officiel Hommes Türkiye, Based Istanbul ve GQ Türkiye gibi yayınlarda editörlük yaptı. Dijital dünyada güçlü editoryal içerikler yaratmanın önemine inanarak üretimine devam ediyor.
Devamını okumak için tıklayın