Felsefeyle TikTok’u Birleştiren Akım: Aura Puanlama

Aristotales’in gözleri yaşlı.

YAZAR: Melda Merilov
aura-puanlama-akimi-1
Freepik

Hareketin ve yeni trendlerin hiç eksik olmadığı mecra yani TikTok. Özellikle Z kuşağının mesken edindiği bu sosyal medya mekanı her gün bizi birbirinden şaşırtıcı akımlarla tanıştırıyor. Bu kez sırada auramız var. Evet, yanlış okumadınız. Auramızın da artık bir akımı var. Hem de dünyanın en büyük felsefecisi Aristoteles’in erdem etiğine oldukça benziyor.

Aura, en basit tabiriyle bedenimizi çevreleyen enerji alanımız. Tabii bu manevi bir inanç, bilimsel bir kanıtı yok. Ama biz yine de bulunduğu ortamda tüm dikkatleri enerjisiyle üzerine çeken birine aurası yüksek etiketini yapıştırmayı seviyoruz.

Gel gelelim aura puanlamaya. Olayın auranın yüksek ya da düşük olmasıyla ilgili olduğunu düşünebilirsiniz. Alakası yok.

Aura puanlama, tamamen hayatta yaptığımız seçimler, davranışlarımız ve tepkilerimiz üzerine kurulu bir sistem. Diyelim karşıdan karşıya geçerken yaşlı bir teyzeye yardım ettiniz. Ne kadar da harika bir hareket diyerek size 1000 aura puan veriyoruz. Ya da en yakın arkadaşınızın dedikosunu yaptınız. Aman! Bu kez 1000 puanlık aura kaybıyla karşı karşıyasınız. Aura puanlama kişinin “havalılık” derecesini ölçüyor. Z kuşağı bu akımla artık kaç takipçisi ya da beğenisi olduğunu değil, aura puanlamasında ne kadar önde olduğunu önemsiyor.

View post on X

Peki tüm bunların felsefeyle ne alakası var? Philosophers' Magazine kurucusu filozof Julian Baggini, konuyla ilgili The Guardian’a verdiği röportajda Z kuşağının bu akımla manevi bir inanç sistemi yarattığından bahsediyor.

Podcast Overthink'te sunucu olan felsefe yardımcı doçenti Ellie Anderson ise işi bir adım daha ileri götürüyor ve akımın Aristoteles’in erdem etiğiyle uyumlu olduğunu söylüyor. Bir bakıma haklı çünkü “doğru” davranınca puan kazanırken “yanlış” davranınca puan kaybediyorsunuz. Bu etik değil de nedir? Bence Aristoteles Z kuşağının erdem etiğini Tiktok’ta akım yaptığını görse onlara milyonlarca aura puanı verirdi.

Ben de kalktım TikTok’ta bu akımla üretilmiş içeriklere göz attım ve sizler için aura kazandırması garanti davranışları sıraladım. Bu da benim aura puanıma bir bonus tabii.

Aura Puanı Kazandıran Davranışlar

  1. Toksik ilişkinizi bitirmek +1000 Puan
  2. Özel bir günü beklemeden sevgilinize hediye almak +500 Puan
  3. İş arkadaşınız hapşırdığında “Çok yaşa!” demek +100 Puan
  4. Arkadaşınızın önerdiği diziyi hemen izlemek +500 Puan
  5. Rujunuzu aynaya bakmadan kusursuz sürmek +200 Puan
  6. Sokak hayvanlarını düzenli olarak beslemek +Sonsuz Puan

Aura Puanı Kaybettiren Davranışlar

  1. En yakın arkadaşınızın sırrını başkalarıyla paylaşmak -1000 Puan
  2. Hoşlandığınız kişinin önünde takılıp düşmek -100 Puan
  3. Yeni aldığınız tişörtün etiketini çıkarmayı unutmak -200 Puan
  4. Sevgiliniz varken flört uygulamasında hesap açmak -1000 Puan
  5. Sarhoş olup ex’inizi aramak -450 Puan
  6. Buluşmaları son dakika iptal etmek -500 Puan
  7. Ayrıldıktan üç gün sonra sevgili yapmak -1000 Puan
meldamerilov
Melda Merilov
Yazar
27 yaşında. Hem yazmayı hem de mevsim olarak yazı seviyor. Şaka yapmadan canı sıkıldığı için bir türlü bunalıma giremiyor. Mevzuyu çok uzatmadan kafiyeli laflarını burada bitiriyor.